Van ‘t Merelsnest

07/03/2023

Na het afleggen van een succesvolle verrichtingsproef werd de door Walter Van Bunder gefokte Nearco van ’t Merelsnest (ex-Salvino van ’t Merelsnest, Diamant de Semilly x Kannan) vorig jaar als dekhengst goedgekeurd bij KWPN. Dit jaar schreef de familie Van Bunder-Stoop in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch geschiedenis. Voor het eerst werden maar liefst twee zelfgefokte ‘van ’t Merelsnest’-hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, met name Usmano (een zoon van Hardrock Z uit Moya van ’t Merelsnest) en zijn halfbroer Ugnius (m. Riva van ’t Merelsnest). Walter: ‘Beide hengsten zullen volgens mij goede sportpaarden worden. Ze sprongen tijdens de eerste bezichtiging (Ermelo) nog beter dan tijdens de tweede (’s-Hertogenbosch). In ’s-Hertogenbosch waren ze iets te positief. Dat geldt zeker voor Usmano. Hij liep nogal snel door de baan.’ Geen nood, relativeert Walter: ‘Ik had destijds een Voltaire-nakomeling uit Maureen van ’t Merelsnest. In vrijheid kon ik die nauwelijks laten springen, maar onder de man was het een zeer goed paard. Ik verwacht van Usmano en Ugnius hetzelfde.’

 

Over Usmano’s moeder, Moya, vertelt Walter: ‘Ze is een mooie dochter van Nabab de Rêve uit Maureen. Ze is een aaneenschakeling van hoofdzakelijk Frans bloed (Nabab de Rêve x Lys de Darmen x Hedjaz), teruggaand op een volbloed, Cardinal. Ik heb haar vorig jaar verkocht naar Italië. Ze wordt op 1m40-niveau uitgebracht door Iasmina-Nicole Panaite. Veel hangt af van de plaats waar een paard terechtkomt. Ik heb onlangs vernomen dat Odin van ’t Merelsnest, een zoon van Vigo d’Arsouilles uit Wendelina, is aangekocht door Stal François Mathy. Odin begint nu goed te presteren op 1m45-niveau. Op zo’n sportstal kunnen paarden kansen krijgen.’ De 11-jarige Moya heeft niet alleen in de sport, maar ook in de fokkerij haar visitekaartje al afgegeven. Haar Comme Il Faut-zoon Thyano van ’t Merelsnest (°2019) werd op 24 januari dit jaar als dekhengst goedgekeurd tijdens de nakeuring van het ‘Hannoveraner Verband’. Usmano’s grootmoeder heet Maureen van ’t Merelsnest. ‘Onze dochter Sofie heeft met Maureen destijds deelgenomen aan de finale van het Belgisch kampioenschap voor junioren en verscheidene internationale wedstrijden.  Haar volle broer Lapino (ex. Livius van ’t Merelsnest heeft meerdere toptienplaatsen verzameld tijdens internationale Grote Prijzen, met David McPherson in het zadel.

 

‘Ik heb nog een tweede aangewezen Hardrock-zoon gefokt, Ugnius. Zijn moeder, Riva van ’t Merelsnest (v. Tangelo van de Zuuthoeve), wordt zes jaar en heeft net haar eerste parcoursen gelopen. Ze is nog van ons en wordt bereden door onze dochter Sofie. Uit Riva heb ik tevens een jonge, beloftevolle Kannan-zoon. Ik ben tijdens de voorbije jaren zo goed geweest met Kannan, dat ik hem wil blijven gebruiken. Ik ben verzot op Kannan. Waarom? Omdat hij een goede mentaliteit, vermogen en techniek vererft. Hij matcht perfect met merries met bloed en een goed exterieur. Naast Riva hebben we nog twee nakomelingen van Wendelina in het werk, met name Roana van ’t Merelsnest (v. Comme Il Faut) en Robilante van ’t Merelsnest (v. Diamant de Semilly). Ik ben dol op Robilante. Ze heeft haar eerste parcoursen gelopen, op 80 cm-niveau, en dat oogt veelbelovend. In Roana heb ik ook veel vertrouwen. Ze is gretig, zeer voorzichtig op de sprong en heeft heel veel bloed. De voorzichtigheid heeft ze meegekregen van haar moeder Wendelina. Ik heb overigens nog een goede volle zus van Riva, Perlina, waarmee Viktor Daem momenteel in Vejer de la Frontera springt.’ Als alles goed verloopt, zal dit jaar een volle broer of zus van Ugnius worden geboren.

 

Eén van de steunpilaren van fokkerij van ’t Merelsnest is Riva’s moeder, Wendelina van ’t Merelsnest: ‘Ongelooflijk wat deze merrie voor ons betekent. Haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen doen het ook goed. Ik denk bijvoorbeeld aan haar 11-jarige kleinzoon Martialis die zeer goed presteert op vijfsterrenniveau onder de Mexicaanse ruiter Manuel Gonzalez Dufrane. Hij moet enkel in de triple combinaties nog wat ervaring opdoen. Dat vergt tijd. Vorige maand werd hij in Puebla (4*) 2e in een 1m50-proef en 3e in een 1m45-proef.  Qionno van ’t Merelsnest die vorig jaar de vierde plaats behaalde tijdens de finale van het WK voor zesjarige springpaarden in Lanaken is een achterkleinzoon van Wendelina.’

Wendelina is de volle zus van Sapphire (Safari van ’t Merelsnest) waarmee Mclain Ward voor de USA Olympisch Goud heeft gewonnen in Athene en Peking.

 

Vanwaar Hardrock Z? ‘Dat heb ik te danken aan wijlen onze zoon Björn. Hij moest destijds een interview afnemen bij Johan Thijs, de fokker van Hardrock Z. Björn zei me naderhand dat Hardrock voortkomt uit een interessante bloedlijn. Ik ben de hengst blijven volgen in de sport. Op jonge leeftijd sprong hij al fenomenaal. Ik heb hem toen niet gebruikt. Op een gegeven werd hij naar het buitenland verkocht. Toen hij in 2019 door Wiepke van de Lageweg en Highpoint Farm tijdens een veiling werd aangekocht, ben ik meteen op de kar gesprongen. Met de merries waarover ik nu beschik, kan ik Heartbreaker-bloed gebruiken. Vroeger had ik dat bloed niet nodig.’ Van de acht voorgestelde Hardrock Z-zonen in de tweede bezichtiging, zijn er vijf aangewezen voor het KWPN-verrichtingsonderzoek.

                                                                                                           auteur : Jo de Roo voor vakblad Haverklap 

 

Share


Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten